Coś dla smakoszy – sery pleśniowe

Sery pleśniowe to produkty spożywcze kojarzone najczęściej z krajem jakim jest Francja – i słusznie, bo w końcu jest to prawdziwa serowa „kolebka”. To właśnie tam są one w głównej mierze wytwarzane. Czym jest zwykły ser dobrze wiemy, natomiast ser pleśniowy to jeden z jego wielu gatunków, wytwarzany z mleka i podpuszczki.

Istotną i charakterystyczną sprawą jest tu rodzaj (a dokładniej mówiąc kolor) pleśni pokrywającej powierzchnię sera. Może być ona bowiem niebieska, biała lub zielona. Najpopularniejsze produkty spożywcze tego rodzaju to ser Brie, Camembert, Gorgonzola, a także Roquefort.

Mniej znane odmiany serów pleśniowych to z kolei Bleu de Bresse, Munster oraz Coulommiers. Najbardziej popularny ser, czyli ten typu Brie ma przeważnie postać białych, aksamitnych i okrągłych bloczków. Odznacza się śmietankowym smakiem oraz nieco pieczarkowym zapachem.

Sery pleśniowe są elegancką i smakowitą przekąską. Chcąc podawać je w należytej oprawie, warto zaopatrzyć się w specjalną deskę serową oraz dobre wino, najlepiej francuskie.