Diety cud, a odchudzanie

Sezon wakacyjny, uroczystości rodzinne, karnawał – istnieje wiele powodów i okazji, które „motywują” nas do zastosowania diet odchudzających. Bardzo często jednak diety te, nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem, a więc także ze zdrowym odchudzaniem. Do osiągnięcia najlepszych efektów, a więc wymarzonej sylwetki, z pewnością nie doprowadzi nas dziesięciodniowa dieta owocowa, czy kilkudniowa głodówka.

Te sposoby żywienia mogą wyrządzić zdecydowanie większe szkody w naszym organizmie, prowadząc do niedoborów niezbędnych składników odżywczych, czy odwodnienia organizmu. Ponadto trzeba podkreślić, że diety cud, jak sama nazwa wskazuje, są sposobem na osiągnięcie wymarzonej sylwetki wyłącznie na krótko. Zdecydowanie jednak częściej, nie dają one możliwości osiągnięcia tego co najważniejsze, a więc zdrowej sylwetki.

Stosowanie diet cud rozregulowywuje pracę organizmu i sprawia, że po zaprzestaniu diety zdecydowanie łatwiej i szybciej przybieramy na wadze, uzyskując tak zwany efekt jo-jo. Ponadto diety cud mogą doprowadzić także do znacznie poważniejszych uszkodzeń organizmu, w szczególności, gdy stosujemy je dłuższy czas lub gdy decydujemy się na nie zdecydowanie zbyt często. Jednym z negatywnych skutków cudownych diet jest zespół jelita drażliwego.

To choroba nieuleczalna, często uciążliwa, utrudniająca normalne funkcjonowanie, wymagająca stosowania odpowiednich zasad żywienia przez resztę życia.

Zdrowe odchudzanie

Jedynym sposobem na trwałe osiągnięcie pięknej sylwetki jest zmiana nawyków żywieniowych. Pierwszym krokiem do osiągnięcia wymarzonych efektów jest uświadomienie sobie jak ważne jest spożywanie regularnych posiłków.

Warto postawić na regularne żywienie w niewielkich porcjach. Kluczem do osiągnięcia wymarzonej sylwetki jest wzbogacenie diety w dużej ilości warzyw i owoców, które powinny zastąpić dania gotowe i dania typu fast-food, jak również niezdrowe przekąski, po które chętnie sięgamy między posiłkami. Ponadto warto ograniczyć ilość spożywanych cukrów oraz tłuszczów nasyconych, które przyczyniają się do odkładania niechcianej tkanki tłuszczowej.