Gyros

Gyros to potrawa pochodząca z kuchni greckiej. Mięso do gyrosa opieka się na rożnie z promiennikami elektrycznymi bądź gazowymi, obracanymi wokół pionowej osi. Mięso do gyrosa odcina się stopniowo za pomocą noża lub noża elektrycznego.

Gyros jest obecnie jednym z najpopularniejszych oraz najtańszych dań w Grecji. Potrawę uznaje się za danie typu fast food i podaje zwykle na wynos razem z sosem tzatziki, pomidorami i frytkami. Kebab podaje się zawinięty w pitę i impregnowany papier.

Gyros w restauracji zwykle podawany jest na talerzu wraz z sałatką. Pita, czyli placek, jest zapiekany wraz z dodatkiem tłuszczu. Do zrobienia gyrosa używa się szynki wieprzowej, jednak gyrosy robione są także z kurczaka, baraniny oraz cielęciny.

W warunkach polskich największą trudnością przy wyrobie kebabu jest pozyskanie półproduktu, czyli odpowiednio elastycznego placka pita. Pity są więc importowane z Grecji lub Niemiec. Ten sam problem pojawia się w przypadku sosu tzatziki, który w Grecji produkuje się na bazie naturalnie zagęszczonego jogurtu „yaurti stragisto”, znanego z dziesięcioprocentowej zawartości tłuszczu.