Kukurydza składnikiem diety

Kukurydza to niezwykle wartościowy składnik, bogaty w niezbędne ludzkiemu organizmowi substancje. Dlatego warto wprowadzić go do swojego codziennego menu, czy to w postaci przekąski, czy też dodatku do dania głównego. Do licznych pozytywnych składników kukurydzy zaliczamy chociażby selen, który korzystnie wpływa na odporność organizmu.

Warzywo to jest także źródłem antyoksydantów takich jak beta-karoten czy luteina. Dodatkowo nie zawiera glutenu, co dla wielu z nas jest bardzo ważnym, kluczowym wręcz czynnikiem. Podaje się, że 100 gram kukurydzy to około 110 kcal, ale nie są to kalorie tuczące.

Oprócz witamin z grupy A, B, D czy E, w składzie tego warzywa znajdziemy także liczne minerały takie jak wapno, miedź, magnez, fosfor, potas oraz żelazo. Kukurydza ma także bardzo pozytywny wpływ na zdrowie i profilaktykę chorób. Dzięki swojej zawartości zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych oraz obniża poziom złego cholesterolu.

To kolejny powód, dla którego warto wprowadzić kukurydzę, szczególnie tę świeżą, do swojego codziennego menu.