Mięso – pyszne, ale czy niezbędne?

Są ludzie, których dieta w ogóle nie zawiera mięsa i jeszcze będziemy o nich pisać. Zajmijmy się jednak mięsem jako składnikiem codziennego żywienia, ponieważ w dalszym ciągu jest ono chętnie zjadane przez zdecydowaną większość populacji.

Istnieją różne rodzaje mięsa, które cieszą się uznaniem. Najbardziej popularne i lubiane przez konsumentów są drób, wieprzowina oraz wołowina.

Takie mięsa jadamy najczęściej, ponieważ są łatwo dostępne i relatywnie tanie. Oczywiście jakość produktów mięsnych bywa rozmaita, ale to odrębna kwestia.

Wielbiciele mięsa nie mogą narzekać na niedobór białka, ponieważ mięso zawiera go sporo. Może także być źródłem tłuszczy, choć w przypadku mięs chudych ten problem nie występuje.

Zdaniem części ekspertów tłuszcze pochodzenia zwierzęcego nie mają dobrego wpływu na nasz organizm, chociaż poglądy w tej kwestii są mocno podzielone. Ludzie, którzy mięsa nie jedzą zastępują je na przykład roślinami o dużej zawartości białka, które są świetnym ekwiwalentem produktów mięsnych.