Pizza

Pizza to potrawa pochodząca z kuchni Włoskiej, ciesząca się ogromną popularnością na całym świecie. Przez niektórych pizza uznawana jest również za rodzaj fast fooda, między innymi ze względu na swą wysoką kaloryczność.

Pizza robiona jest z ciasta drożdżowego (focaccia), smarowanego sosem pomidorowym, posypanego serem mozzarella z dodatkiem ziół. Potrawa przygotowywana jest w nagrzanym piecu i zwykle jadana na ciepło, choć można ją również serwować na zimno.

Pizzę można z łatwością nabyć w każdej restauracji lub lokalu specjalizującym się w przyrządzaniu pizzy – pizzeri. Pierwsza współczesna pizza powstała prawdopodobnie w Neapolu, w 1889 roku.

Potrawa miała zostać przygotowana na cześć królowej Małgorzaty Sabaudzkiej, która wraz z mężem przybyła do Włoch. Istnieje wiele rodzajów pizzy, jednak najbardziej znaną z nich jest bez wątpienia Margherita z dodatkami pomidora, mozzarelli, bazylii oraz oliwy z pierwszego tłoczenia.

Wśród najczęściej dodawanych do pizzy dodatków można również wymienić pieczarki, cebulę, ananasa, wędlinę, kurczaka, owoce morza oraz sosy.