Podział produktów spożywczych

Produkty spożywcze to pojęcie bardzo szerokie, a tym samym bardzo ogólne. Dla lepszego poglądu i orientacji postanowiono je podzielić na dwanaście grup. Kryteria tej klasyfikacji to przede wszystkim źródło pochodzenia surowców, z których powstał dany produkt, a także jego wartość odżywcza. Takie zestawienie, pozwalające zyskać świadomość na temat konkretnych składników pokarmowych oraz ich znaczenia, niewątpliwie ułatwia proces właściwego komponowania codziennego jadłospisu.

Przechodząc do meritum, wyroby spożywcze dzielą się na: produkty zbożowe, mleko oraz różnego rodzaju mleczne produkty, mięso, w tym wędliny, drób i ryby, jaja, masło oraz śmietanę, a także inne tłuszcze. Dalej mamy ziemniaki, warzywa i owoce obfitujące w witaminę C, a także te bogate w karoteny oraz pozostałe warzywa i owoce. Dalej są tak zwane strączkowe suche i na końcu tego spisu figuruje cukier oraz wszelkie produkty bazujące na cukrze, czyli w głównej mierze słodycze. Każda z wyżej wymienionych grup zawiera konkretne składniki pokarmowe, które działają na organizm człowieka zakwaszająco, bądź też alkalizująco.