Produkty regionalne

Specyficzny Wielkopolski ser smażony, smakowity, słonawy oscypek z Podhala, chrupiące andruty kaliskie, czy zachodniopomorski miód drahimski – wszystko to przykłady polskiej żywności, którą określa się mianem regionalnej, a niekiedy także tradycyjnej. Istnieje specjalna lista tego typu produktów, na które trafiają tylko smakołyki odznaczające się wyjątkowymi cechami i właściwościami, niejednokrotnie wynikającymi ze stosowanych od pokoleń, sprawdzonych metod produkcji. Żywność tego rodzaju jest bardzo istotnym elementem kultury kraju, a także tożsamości lokalnej.

Wśród słynnych produktów zagranicznych, które można z powadzeniem określić mianem regionalnych (oczywiście, w odniesieniu do tamtejszych terenów) można wyróżnić włoski ser feta, czy mozarellę, cydr normandzki, francuskie sery pleśniowe, czeskie knedliki, czy szynkę parmeńską. Warto podkreślić, że nazwa każdego z wymienionych wyżej produktów jest chroniona i zarezerwowana tylko i wyłącznie dla jednego, danego dobra. Jak widać, rynek produktów spożywczych rządzi się własnymi, konkretnymi prawami.