Ryby i owoce morza

Dieta bardzo wielu osób ma tę wadę, że nie uwzględnia pewnych produktów, których zjadanie byłoby jak najbardziej wskazane. Pisaliśmy już, że problem ten często jest związany z warzywami i owocami, ale nie tylko z nimi.

Kłopotliwy jest również fakt, że spora część populacji niechętnie odnosi się do ryb oraz owoców morza. Szczególnie te pierwsze są wskazane, ponieważ zawierają sporą ilość dobrze tolerowanych przez organizm tłuszczy Omega-3, które dobrze wpływają na wiele obszarów funkcjonowania naszego ciała.

Ludzie nie jedzą ryb zbyt często, motywując to w różny sposób. Często argumentem jest obecność w rybach ości, które utrudniają ich spożywanie i powodują, że zwyczajnie zniechęcamy się do tego mięsa.

Tymczasem jest ono szalenie wartościowe i powinno być przez nas zjadane w znacznie większym niż ma to średnio miejsce wymiarze. Ryby, które zawierają największą ilość zdrowych tłuszczy to łosoś, halibut, karmazyn oraz makrela.

Można spożywać je w różnych postaciach – smażone, pieczone, gotowane lub wędzone, a czasami na surowo (zwłaszcza w sushi).