Tortille

Tortilla w kuchni hiszpańskiej jest rodzajem grubego omletu. Tortillę wyrabia się z pokrojonych w plasterki ziemniaków, zazwyczaj z dodatkiem warzyw, mięsa lub ryb oraz przypraw. Meksykanie nazywają tortillą płaski, okrągły placek, którego średnica wynosi od 6 do 30cm.

W tym przypadku tortillę przygotowuje się z masy albo mąki kukurydzianej czy też pszennej. Tortilla stanowi bazę do innych potraw lub jest rodzajem pieczywa. Tortille spotyka się również pod postacią trójkątnych chipsów kukurydzianych, pochodzących z Meksyku.

Przekąskę występuje zazwyczaj pod nazwą nachos. Meksykańskie oraz południowoamerykańskie tortille są wytwarzane z masy kukurydzianej i mąki z wodą. Formowane są na cienkie placki i pieczone na odpowiednich patelniach.

Większość tortilli, które można nabyć w sklepach, przygotowywana jest maszynowo. Zakupione tortille nadają się do spożycia po podgrzaniu. Tortille można także zamówić w wielu znanych fast foodach, między innymi w KFC czy McDonald’s.

Tortille cieszą się w takich miejscach dużą popularnością.