Wymogi wobec produktów spożywczych

Mianem produktu spożywczego można określić taki produkt, który nadaje się do spożycia przez człowieka.

Zanim jednak trafi on na stół, musi zostać poddany rozlicznym testom i badaniom, a także spełniać pewne ustalone oficjalnie normy.

Na przykład wszystkie wytwory spożywcze pochodzące z różnych fabryk, czy też farm, z chwilą, gdy trafiają na sklepową półkę, muszą posiadać stosowną metkę/etykietę zawierającą niezbędne informacje, takie jak dane producenta, skład produktu, jego wartość odżywcza, czy termin przydatności do spożycia.

Współcześni ludzie coraz większa uwagę przywiązują do składu i wartości odżywczych pożywienia, wiedząc, jak znaczący wpływ na ich kondycję zdrowotną ma rodzaj spożywanych pokarmów.

Z tego też powodu, producenci żywności dokładają wszelkich starań, aby produkowane przez nich produkty spełniały normy i wymogi, zyskując jednocześnie miano dobrych, wiarygodnych i jakościowych.

Coraz większą wagę przywiązuje się do tego, aby powstające dobra przeznaczone do spożycia przez ludzi, posiadały możliwie jak najmniejszą ilość konserwantów, sztucznych barwników, czy innych szkodliwych dla zdrowia substancji chemicznych.